Станція юних туристів м.Умань
Russian English French German Italian Spanish

Пошук

Календар

«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Погода

booked.net

календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Ми в соц. мережах


друзі сайту







Головна » 2016 » Червень » 21 » Пішохідний похід ІІІ ступеня складності по Черкаській області

Нарешті стартував сезон активного відпочинку для юних туристів нашого міста. Вже в перший день літа, в Міжнародний день захисту дітей, шестеро вихованців гуртка "Пішохідний туризм" станції юних туристів м.Умань вирушили в свою омріяну подорож – пішохідний похід. Адже де, як не в поході, за короткий проміжок часу, можна фізично загартуватися, оздоровитися, гарно відпочити та отримати масу незабутніх вражень. А ще, цьогорічна подорож під керівництвом Дегтярьова Євгена Володимировича, окрім стандартного набору завдань: перевірки та удосконалення похідних і бівакових навичок, фізичного і морального самовдосконалення, мала на меті знайомство з історичним розвитком людства на території нашого краю. Тим більш, заступником керівника походу пішов Луговацький Андрій Іванович – любитель історії, справжній патріот, який нещодавно повернувся з зони АТО. Приєднався до групи туристів і Меркуш Юрій Миколайович – батько одного з вихованців. Отож група туристів, в складі 9 справжніх і мужніх чоловіків, 1 червня стартувала від приміщення нашого закладу, щоб вже за тиждень, 7 червня, повернутися до рідного міста з масою вражень, спогадів та позитивних емоцій.


Важкі рюкзаки, загрозливі чорні хмари і кілометри стоптаних доріг – всі ці труднощі вмить залишалися позаду, коли юні туристи торкалися до історичних скарбів рідної Черкащини. Так, саме торкалися, адже похід дає виключну можливість не лише дізнатися про історичні події, а й безпосередньо торкнутися артефактів, зустрітися з очевидцями різних подій, послухати місцевих краєзнавців та, навіть, переночувати на землі наших предків та попити води з джерел, які, ймовірно, були очевидцями творення історії. А діапазон історичних подій, які відбувалися на території проведення походу, чималий – аж 5-6 тисячоліть, а саме: від часів трипільської культури до нашого часу.

Ступаючи на сакральні землі Тальнівщини, юні туристи пройшлися місциною, де тисячі років назад процвітала культура трипільців, отаборилися у лісочку, де, можливо, колись проживали давні племена, відвідали музей, присвячений трипільським мегаполісам, де не лише дізнались про культуру трипільців, а й потримали в руках музейні експонати, яким більше 5 тисяч років. А ввечері, біля вогнища, мабуть кожний уявляв себе трипільцем і мовчки насолоджувався тишею, віддаючи шану вогню, культ якого сповідували наші пращури.

А ще село Легедзине перенесло юних дослідників в часи Великої Вітчизняної війни та здивувало незвичним меморіальним комплексом – пам’ятником 500 героям прикорднонникам та 150 службовим собакам, які загинули в нерівному бою з окупантам в 1941 році та поховані в братській могилі.

Тему Великої Вітчизняної війни учасники походу також вивчали під час відвідування садиби-музею К.М.Деревянка в селі Косенівка, де народився та виріс відомий на весь світ українець, що поставив крапку у ІІ світовій війні, підписавши Акт про капітуляцію Японії.

Не проминула юних краєзнавців і тема козацтва, але не в традиційних його темах вивчення, як то поселення козаків, чи місця відомих побоїщ, а торкнулася духовного розвитку могутніх воїнів – козацьких церков. Учасники походу відвідали нещодавно відремонтовану козацьку церкву другої половини ХVІІІ ст. в селі Городецьке та дерев’яну похідну козацьку церкву 1761 року будівництва в селі Пугачівка, яка хоч і була колись побудована без жодного цвяха, та збереглася до наших часів майже в первозданному вигляді.

А ще… Краєзнавчий музей в смт.Верхнячка, де можна поринути в подорож крізь час історії, починаючи ще з тих часів, коли планета Земля тільки-но формувалася і зароджувалося перше життя, і так, поступово рухаючись від найдавніших часів до сучасності, потрапити в історію ХХІ століття. Неймовірної краси ландшафти, мальовничі села, маловодні річки з могутніми велетнями на берегах – водяними млинами.

І ось усе позаду: 7 днів важких переходів, 6 теплих зоряних ночей, 90 кілометрів лісових і польових доріг, палюче сонце, збиті ноги і… поруч надійне плече друга, підбадьорювання керівника і всі принади походу. Загартовані фізично і морально юні туристи повернулися додому з надією на майбутні подорожі і з вірою, що наша Україна – найкраща і подорожувати треба по рідним просторам, які приховують безліч таємниць та цікавих об’єктів.


Автор: Kaskader | 08.05.2024 | Переглядів: 612 | Коментарів: 0

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]