Станція юних туристів м.Умань
Russian English French German Italian Spanish

Пошук

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Погода

booked.net

календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Ми в соц. мережах


друзі сайту







Головна » 2017 » Жовтень » 25

Хто ми..? Звідки..? Хто наші пращури..? Як вони жили..? У що вірили..? Ці питання та багато інших, подібних, завжди цікавили допитливих юних краєзнавців. Тому під час туристських подорожей вони крім археологічних знахідок цікавляться усною народною творчістю, в якій збережено знання про життя людей, природу, давні вірування і культи, а також відображено світ думок, почуттів і переживань, уявлень народнопоетичної фантазії.

Одним із дослідників, що відтворював історію України, насамперед, із уст власного народу був педагог, археолог, етнограф і фольклорист Хрисанф Петрович Ящуржинський, автор багатьох наукових робіт, зокремаісторичного нарису про місто Умань. Він також був одним із засновників та співробітників Історичного музею Уманщини (нині Уманський краєзнавчий музей). Радянська влада затаврувала Ящуржинського як націоналіста і зробила все можливе для забуття вченого – роботи його не публікувалися, ім’я його не згадувалося у жодному виданні. Навіть в односельців поступово витравили пам’ять про великого земляка.

Під час однієї з мандрівок по рідному краю до вихованців гуртка "Пішохідний туризм" Станції юних туристів м.Умань звернулася бібліотекар с. Молодецького Товстик Л.А. з проханням допомогти знайти матеріали про Х.П. Ящуржинського для створення просвітницької виставки в сільській бібліотеці. Отримавши завдання, гуртківці розпочали по крихтах збирати інформацію для відтворення життєвого та творчого шляху несправедливо забутого земляка-науковця.



... Читати далі »

Автор: Kaskader | 25.10.2017 | Переглядів: 626 | Коментарів: 0