Станція юних туристів м.Умань
Russian English French German Italian Spanish

Пошук

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Погода

booked.net

календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Ми в соц. мережах


друзі сайту







Головна » 2017 » Жовтень » 25 » Пізнаючи минуле, творимо майбутне

Хто ми..? Звідки..? Хто наші пращури..? Як вони жили..? У що вірили..? Ці питання та багато інших, подібних, завжди цікавили допитливих юних краєзнавців. Тому під час туристських подорожей вони крім археологічних знахідок цікавляться усною народною творчістю, в якій збережено знання про життя людей, природу, давні вірування і культи, а також відображено світ думок, почуттів і переживань, уявлень народнопоетичної фантазії.

Одним із дослідників, що відтворював історію України, насамперед, із уст власного народу був педагог, археолог, етнограф і фольклорист Хрисанф Петрович Ящуржинський, автор багатьох наукових робіт, зокремаісторичного нарису про місто Умань. Він також був одним із засновників та співробітників Історичного музею Уманщини (нині Уманський краєзнавчий музей). Радянська влада затаврувала Ящуржинського як націоналіста і зробила все можливе для забуття вченого – роботи його не публікувалися, ім’я його не згадувалося у жодному виданні. Навіть в односельців поступово витравили пам’ять про великого земляка.

Під час однієї з мандрівок по рідному краю до вихованців гуртка "Пішохідний туризм" Станції юних туристів м.Умань звернулася бібліотекар с. Молодецького Товстик Л.А. з проханням допомогти знайти матеріали про Х.П. Ящуржинського для створення просвітницької виставки в сільській бібліотеці. Отримавши завдання, гуртківці розпочали по крихтах збирати інформацію для відтворення життєвого та творчого шляху несправедливо забутого земляка-науковця.



Юні дослідники та їх керівник Баранюк Андрій Арсенійович відповідально підійшли до отриманого завдання та розпочали ґрунтовне дослідження з опрацювання фондів Уманського краєзнавчого музею. Далі на кафедрі української літератури та народознавства Уманського державного педагогічного університету було організовано круглий стіл-зустріч учасників пошукової групи з викладачами та студентами вузу. Там діти познайомилися з уманською письменницею-педагогом М.С. Павленко, яка в свій час проводила власні дослідження з даної теми.

Влітку 2017 року був проведений триденний похід-експедиція в село Молодецьке, під час якого учасники пошукової групи спілкувалися з місцевими старожилами та краєзнавцями, відтворювали біографію науковця, визначили місцезнаходження будинку, де жив видатний земляк, та місце його поховання. Для уточнення деяких даних біографії Ящуржинського була організована переписка з польськими друзями із ґміни Гушлев Лосицького повіту Мазовецького воєводства та їхнього педагога-наставника Еви Лукашик.

Під час краєзнавчої експедиції гуртківці звернули увагу на той факт, що переважна більшість мешканців нічого не знають про видатного земляка. Директор школи та голова сільської ради Молодецького з вдячністю прийняли зібрані юними пошуківцями матеріали із ентузіазмом підтримали ідею належним чином вшанувати пам'ятьвидатного земляка. 21 серпня 2017 року відбулося засідання виконавчого комітету сільської ради, на якому затверджено рішення про перейменування вулиціМолодіжної у вулицю Ящуржинського. А 13 жовтня, напередодні свята Українського козацтва, в селі встановлено пам’ятник Хрисанфу Петровичу Ящуржинському, на відкриття якого були запрошені місцеві депутати, представники Уманського державного педагогічного університету, учні шкіл та жителі села. За сценарієм гуртківці Станції юних туристів м. Умань, як «першопричина» цієї події, мали виконати саме відповідальне завдання – зняти покривало з пам’ятної стели. Але, на превеликий жаль, цей урочистий захід відбувався в п’ятницю зранку, тому зайнятість у навчально-виховному процесі не дозволила юним дослідникам взяти участь у цій пам’ятній події. А відвідати Молодецьке і на власні очі побачити результати своїх досліджень діти змогли через кілька днів.

Звичайно, ще багато невідомого залишається у біографії фольклориста, етнографа, археолога, педагога-народознавця. Завдання, яке стоїть перед учасниками туристично-пошукової групи в майбутньому – відкрити Ящуржинського не тільки землякам-односельцям, а й усій Україні. Його ім’я має зайняти гідне місце серед видатних людей нашої держави, а творчість – вивчатися у школах та навчальних закладах різних ступенів акредитації.

Автор: Kaskader | 26.04.2024 | Переглядів: 626 | Коментарів: 0

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]