Станція юних туристів м.Умань
Russian English French German Italian Spanish

Пошук

Календар

«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Погода

booked.net

календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Ми в соц. мережах


друзі сайту







Головна » 2014 » Червень » 23

– Хто хоче вирушити у похід?
– Я! Я! Я! – чути було звідусіль.
– Але похід – то справа не легка: десятки кілометрів шляху, ночі під відкритим небом, примхи погоди та й знання потрібно мати необхідні…

Саме така розмова лунала на одному із занять гуртка "Пішохідний туризм". І ось, через деякий час потому, 12 червня 2014 року, 9 відчайдушних, сміливих та найромантичніших вихованців цього гуртка, разом зі своїм наставником Баранюком Андрієм Арсенійовичем, вирушили у довгоочікувану подорож – 6-ти денний велосипедний похід ІІІ ступеня складності. Заступником керівника походу стала досвідчена випускниця нашого закладу – Яковлєва Вікторія, що в свій час також займалася у Андрія Арсенійовича та пройшла з ним не один похід.

Маршрут походу починався в нашому рідному місті та пролягав територією сіл Уманщини та Кіровоградської області, по місцях бойових подій, які відбувались в серпні 1941 року на території нашого краю, аж до урочища Зелена Брама, де були оточені залишки 6-ї та 12-ї армії. Військово-патріотична тематика походу була обрана не випадково, адже у період відзначення пам'ятних дат Великої Вітчизняної війни хочеться згадати не тільки переможні події над німецько-фашистськими загарбниками, а й події, які залишили слід в історії нашого рідного краю на початку війни, події, що і досі живуть у пам’яті місцевого населення.

Похід видався водночас нелегким та захоплюючим. 120 кілометрів на велосипедах по бездоріжжю, відсутність професійного спорядження та постійні спроби погоди зіпсувати настрій не стали на перепоні нашій групі, а ще більше розохотили юних туристів та надали їм наснаги завершити подорож. А після днювання на березі річки Синюха біля села Володимирівка, взагалі забулися всі труднощі і у багатьох "відкрилося друге дихання". Похід дав юним мандрувальникам багато: і досвід туристського побуту, і навички проведення польових досліджень, і необхідність людських взаємовідносин, коли ти працюєш у одній команді, де поруч і сильні друзі, і тендітні дівчата. А ще гордість за "дідів-прадідів", що творили історію та дали нам вільну Україну.

Під час подорожі гуртківці слухали цікаві історії очевидців подій, відвідали музей, бібліотеку та місця бойових дій в селі Підвисоке. В усіх селах під час походу відвідувались меморіали пам’яті загиблим воїнам та покладалися квіти. Трагічні сторінки історії дають знати про себе повсякчас: до цього часу в селах знаходять останки бійців Червоної армії. А на момент здійснення походу, в церкві села Копенкувате знаходились останки близько двадцяти загиблих бійців, які будуть перезахоронені 22 червня 2014 року. Перед очима дітей, ніби вживу, промайнули трагічні події тих часів, і залишаться вони в пам’яті краще, ніж із сторінок підручника історії.

Окрім сторінок історії перед юними подорожувальниками відкривалися чудові простори з неповторними пейзажами, різноманітні об’єкти, на які багатий наш край. Немало змістовного і цікавого зустріли юні туристи на своєму шляху. Так у селі Коржовий Кут є заповідник, де за місцевою легендою знайдено слід Миколи Чудотворця. У селі Крутеньке Кіровоградської області милувалися новозбудованою церквою. А найголовніше – щирі та гостинні люди, готові допомогти, поділитися, порадити. Такими українці прославилися на віки.

Завершився похід, і, не зважаючи на поломки велосипедів (а двічі доводилося навіть "зварювати" руля), невідповідність карти місцевості та інші "маленькі неприємності", в пам’яті юних туристів залишаться незабутні спогади про цю маленьку пригоду з великим значенням і захочеться ще раз повернутися в ці місця, можливо вже зі своїми власними родинами.



Автор: Kaskader | 23.06.2014 | Переглядів: 523 | Коментарів: 0